Min første Podcast

Niels Vium inviterede mig med i sin podcast, hvor vi fik snakket om Next Generation Leadership, fordelene ved at have et koncept samt hvordan man skal træne det at lede sig selv.

Lyt her: http://viuminspires.dk/mindcast-058-m-siegfried-andersen-fa-et-koncept-og-laer-lede-dig-selv/

En stor og dybtfølt tak til Niels Vium – www.viuminspires.dk. Følg ham han er intelligent. Beviset kendes på, at han ikke vil indrømme det. Uden Niels utrættelige indsats var potcast’n ikke blevet til noget. Tak til dig Niels, og en tak til Anne Skare der skubbede mig i din retning. Storslået og storsindet. Tak.

Derefter kom jeg til at tænke på at skrive et og andet der kunne  matche det som Niels Vium og jeg talte om. Det blev til det nedenstående. Vær så god det er til fri afbenyttelse.

Er du et fjols, eller er du intelligent?

Du kan iagttage forskellen mellem et fjols og et intelligent menneske derved, at et intelligent menneske er bevidst om hvor fjollet han/hun er. Det er et fjols ikke, for ham er alle de andre nogle fjolser. Han tager selv giften, og forventer at vi andre falder døde om. Hvor intelligent er det lige?

Men det gør ikke så meget, for begge dele er tillært og trænet i barndommen og i teenager årene. Så det kan laves om – opgraderes til den sidste ny version – når du er klar, det vil sige, senest når du er fyldt 20 år, eller tidligst når du har lært at tænke selv. Da er du typisk 12 år.

Til gengæld skal du være færdig med rydde op på ”harddisken” og installere den nye og bedre version af dig selv, inden du fylder 30 år, og selv har fået børn. Ellers nedarves 60% alle dine fjollede og ubrugelige overbevisninger, meninger og adfærd til den næste generation, præcis sådan som det skete for dig. Med mindre, at dine forældre lod være med at blande sig i DIN opvækst.

Du har sikkert på et eller andet tidspunkt studeret bruger manualen til din mobil telefon, eller dit nye fjernsyn, bil eller hvad det nu er, men har du nogensinde studeret “bruger manualen” til dig? Slået op i indholdsfortegnelsen og fundet “hvordan du bliver et godt og intelligent menneske?” Måske fulgte bruger manualen ikke med da dine forældre fik dig? Dermed blev hele din opvækst et eksperiment på godt og ondt, og i mange situationer en ren gættekonkurrence, næsten ligesom at spille i lotto. Om du er intelligent, da ved du, at du blev til en nitte, og derfor skal kæmpe og arbejde dig til storhed. Succes kommer først langt senere. Er du et fjols, da er du overbevist om, at alt det gode i tilværelsen enten er eksporteret til Gud i himlen, eller outsourcet til varmere og venligere himmelstrøg.

Har du nogensinde tænkt på hvor meget større din uvidenhed er, i forhold til den såkaldte viden som du fik presset ned over ørene gennem din barndom. For det meste var det antagelser udmøntet som en tro, hvilket netop ikke er viden.

I mange af de små hjem i Danmark er familier rige på alt muligt undtaget ilt, så mange børn i din barndom voksede op i et iltfattigt hjem, med et klaver i stuen og en Audi i garagen. Du kan sige dig selv, hvad det betyder for udviklingen af din hjerne, at vokse op i et iltfattigt hjem. Vokseværk får dermed en ganske særlig betydning.

Dersom det netop NU endelig er gået op for dig hvem du er, og indset at du har alt for mange udsigtsløse, ubrugelige, eller nedslående tanker, eller sågar kyniske holdninger, da kan du tage det som et udtryk for, at du er endog meget intelligent.  Derfor beslutter du dig nu for, at det skal være slut, og du indleder prompte en dramatisk udvikling af DIT liv. Du beslutter dig for at tage ledelsen af dig selv og dit liv. Uden ydre indblanding. Nej – lad de andre være i fred! Du bliver en fremragende rollemodel og det er alt rigeligt.

Når du dertil lægger, alt det du ikke har nogen som helst viden om.  Og du bliver opmærksom på, at der virkeligt er mange ting i din tilværelse som du ikke aner noget som helst om; hvordan man bager et brød, hvordan livet opstår, hvordan et træ laver sig selv med blade og det hele, hvordan ved græs hvordan man skal lave sig selv til græs, ditto blomster, et sandkorn, eller for den videnskabelige sags skyld et atom. Da er det jo nok et udtryk for at du kan lære uendeligt meget mere, end det du allerede har lært. Og dertil kommer at du skal være social, omgængelig, etisk, moralsk, have integritet osv. Der er åbenbart ganske mange ting og begreber som du som et udgangspunkt ved for lidt om. Dette niveau af selvindsigt, opmærksomhed og opfattelse er ret enestående. Da kan du tage det som et udtryk for at du må være meget intelligent.

Hvordan bør du da begå dig i verden? Tænk over det. Husk at du er fyldt 12 år, så du kan godt tænke selv.

Lad mig komme med et par hint.  Hvad med at øve dig på at være et mild og forsigtig menneske, med en lille dosis glæde, med at være respektfuldhed og udvise kærlighed overfor alt og alle du møder på din vej gennem livet. Er det en mulighed? Noget som du kan bruge?

Hvis ikke med kærlighed, da i det mindste med lidt ærefrygt, fordi du simpelthen ikke indtil nu har evnet at fatte hvor storslået og fantastisk al ting i denne verden er.

Hvis du bare bidrager med en lille indsats af ovenstående og går gennem livet på denne måde, da vil du ikke kunne undgå at blive til noget stort. Du behøver ikke engang, at blive instrueret af en ”sandsiger/ske”. Det vil ske helt af sig selv.

Tager du dertil en teskefuld ydmyghed, helst på fastende hjerte, straks du vågner, og med et lille anerkendende nik forundres over al den storhed som du møder hver andet minut fra du vågner til du falder i søvn, da vil dine nærmeste mærke at der er noget i gære.

Et lille anerkendende nik, det være sig din ægtefælle og børn, din familie, naboer, dine venner, kolleger, din bil – cykel eller dine sko, bjergene, kornmarkerne, træerne, ilten du indånder, vandet du drikker, maden du spiser og 1.000 vis af andre ting, inklusive når du ser dig selv i spejlet, når du er ude at køre, når du arbejder, alt hvad du gør, det du udtrykker overfor andre og alt det som du deltager i. Og i det hele taget, lad det blive den måde du lever på.

Da vil dette uundgåeligt sikre din succes i livet uanset hvor du ender. Beder du mig om at udstede en skriftlig garanti derpå. Får du den hermed.

Om ikke andet så lyt til den potcast. Synes du at det jeg siger er noget opblæst fjolleri, da er jeg helt enig med dig, for jeg er i virkeligheden ikke særlig intelligent.

Fortæller du mig, at det er genialt, da må jeg bryde sammen og tilstå, at den geniale må være dig og ikke mig. For jeg har blot flyttet rundt på en masse ord, som du alle kendte i forvejen. Vær så venlig, at lade mig det vide dersom dette er forkert.

Alle mennesker er dejlige mennesker. En gang i mellem møder man én, der lader som om han ikke er et dejligt menneske, men det skal du ikke tro på.

Danmark, 2017. Oktober den 25.
MED GARANTI
Siegfried W. Andersen